Naanbrood met homemade ananas chutney en kerrie erwten 

Ik smul graag van spicy chutneys . Ze passen heerlijk op brood , zijn een extra smaakmaker bij ´vlees´ of kaas , gaan goed bij hummus of op de borrelplank om groenten in te dippen . 

Toen mijn zusje een jaar geleden naar Bali was geweest (het land der chutneys) had ze voor mij de meest verrukkelijkste chutney mee die ik ooit geproefd had .

Sinds ik die chutney at , is voor mij geen enkele chutney nog goed genoeg en al zeker niet de chutneys die onze supermarkten verkoopt. 

Toch kwam ik er enkele Pinterest sessies later achter dat zelf chutney bereiden alles behalve moeilijk is . .

En het enige wat je nodig hebt fruit,  specerijen , ui en suiker zijn .
Voor die suiker vond ik een volwaardig en veel gezonder alternatief , ook in dit recept kwam mijn Sukrin gold alweer goed van pas. 


Mocht je nog niet in het bezit zijn van Sukrin dan kan je ook voor witte kristalsuiker of basterdsuiker kiezen. 

Omdat mango chutney meestal de enige soort is die je biu ons te vinden is,  waagde ik het erop van eens een andere tropische fruitsoort te gebruiken en ging ik voor ananas .

Misschien heb jij zelf nog meer inspiratie en maak jij graag een eigen versie van chutney .

De opties zijn eindeloos , vervang ananas door een andere

fruitsoort of combineer

met bijvoorbeeld : rozijnen , mango , papaja , … 

Of deze chutney ook zo goed is als diegene die mijn zus mee had van Bali ?

Wees daar maar zeker van en ook is hij dankzij Sukrin nog eens volledig suikervrij .


⋒  ⋒  ⋒

Ingrediënten: 

2 cups ananas (vers of ontdooid uit de diepvries)
1 gele ui
2 lepels appel cider azijn
1/2 koffie kopje water
Specerijen die je lekker vind : ik nam kerrie en kurkuma (ongeveer 1 grote koffielepel in totaal)
3 lepels Sukrin gold 

WERKWIJZE 

Snijd de ui en de ananas in stukken .
Fruit deze even aan met een lepel olie in de kookpot,  voeg de specerijen toe en laat op een zacht vuurtje garen  (ongeveer 5 minuten)
Overgiet het mengsel met de appel cider en de azijn , zet het deksel op de pot en het vuur op de voorlaatste laagste stand .
Laat gedurende een goed uurtje alle smaken inkoken .
Voeg na een half uurtje Sukrin gold toe. 
Laat nog 15 minuten op een laag vuurtje staan .
Laat alles afkoelen en bewaar in een bokaaltje in de koelkast. 
Als de stukjes fijn genoeg gesneden zijn kan je deze stap overslaan ,mocht dit echter niet zo zijn , blend de chutney dan nog even in de keukenrobot .

⋒  ⋒  ⋒

 

NAANBROOD MET CHUTNEY EN KERRIE KIKKERERWTEN 

Ingrediënten 

 - 2 naan broden
-  favoriete kaas : geitenkaas / roomkaas , ik gebruikte die van het merk Violife
- 1 blik kikkererwten
- 1 lepel vloeibare boter (plantaardig)
- 2 koffielepels kerriepoeder
- snuifje zout

Giet de kikkererwten in een zeef,  spoel af met water en laat uitlekken .
Verwijder bij elke erwt het vliesje .
Sla deze stap niet over , ook al kost het wat meer moeite,  je gerecht zal 100 x beter zijn .
Dep de erwtjes droog met een handdoek en leg op de bakplaat / ovenschaal. 
Mix de boter met kerrie en zout in een kommetje en giet het mengsel bij de kikkererwten .
Bak gedurende 25 minuten in de oven op 180 graden tot ze crispy zijn .
Bestrijk het naan brood met de kaas .
Beleg met kikkererwten en chutney en bak gedurende 4 minuten op 220 graden in de oven .

Eet smakelijk !