Pecan koekjes met witte chocolade topping

Koekjes zijn onmisbaar in de herfst , jezelf zo nu en dan op een zelfgebakken koekje trakteren dat moet kunnen.

Wanneer je een koekje van eigen deeg maakt , blijf je zeker gespaard van allerlei bewaarmiddelen , hoge vetten en suikers  want jij weet als geen ander welke ingrediënten er aan toegevoegd zijn. 

Naar mijn interesse voor de veganistische keuken wilde ik al een tijdje een plantaardig koekjes recept proberen. 

Zo vond ik na wat opzoek werk bij andere vegan bloggers en kookboeken , het juiste  middel om een luchtig , krokant en plantaardig koekje te bekomen , namelijk Johannes broodpitmeel of wijnsteenbakpoeder. 

In Amerikaanse recepten zal het vermeld staan onder de naam 'cream of tartar' . 

Dit poedertje word veelal gebruikt als bind of rijsmiddel maar met een tikkeltje van dit poeder word ook een ei vervangen mogelijk , ook als je houdt van fluffy pancakes of wafels kan een klein lepeltje door je beslag al voldoende zijn om een luchtige stapel op je bord te toveren . 

⋒  ⋒  ⋒

 

INGREDIENTEN : 

50 gram hazelnootmeel

120 gram boekweitmeel

30 gram spelt 

30 gram speltvlokken 

35 gram kokossuiker 

75 gram plantaardige boter op kamertemperatuur 

6 eetlepels plantaardige melk met 2 lepels citroen

5 gram wijnsteen bakpoeder 

handje pecannoten , gemiddeld 40gram, 

 

CHOCOLADE TOPPING 

100 gram witte chocolade - merk dat ik gebruikte Ichoc vanille 

boekweitkorrels 

 

    BEREIDINGSWIJZE 

    Verwarm de oven op 175 graden Celsius.

    Meng de plantaardige melk samen met het citroensap. 

    Meng alle droge ingrediënten in een keukenrobot met uitzondering van de pecannoten .

    Voeg het melk citroen mengsel toe , vervolgens de boter . 

    Voeg de pecannoten toe en laat maar kort draaien zodat deze niet stuk gaan.

    Vorm met je handen mooie balletjes van het beslag.

    Leg deze op met een bakpapier beklede bakplaat. 

    Bak gedurende 12 minuten op 175 graden.

    Laat de koekjes afkoelen op een rooster . 

     

    Witte chocolade topping

    Smelt 100 gram veganistische chocolade op een lage wattage in de microgolf (ongeveer 16o watt - 3 minuten) 

    Sop de koekjes in het chocolademengsel en werk af met enkele boekweitkorrels.