Healthy vanille chocolade donuts

Verantwoorde snacks die komen in een gezond voedingspatroon zeker aanbod.Het liefst van al snack en bak ik die dan ook helemaal zelf .

Ik kocht 2 jaar geleden een donut bakblik op het internet aan een spotprijsje , ik geloof dat het iets van een 4 euro was .

Zo nu en dan haal ik dat blik de kast weer uit en trakteer ik mezelf op zelfgemaakte suikervrije donuts , die een stuk gezonder en zelfs lekkerder zijn dan een paar gekochte donuts . Een snack waar ik mezelf na een stevige workout of in het weekend op mag trakteren , zonder mezelf hier ook maar één moment schuldig om te voelen .

En opnieuw slaagde ik erin om er een plantaardige donut van te maken die per DONUT slechts 150 kcal bevat .

Nog een leuk weetje omtrent dit donut recept is dat je er geen donut blik voor nodig hebt , want met hetzelfde beslag kan je ook muffins maken . De baktijd is dan wel 3 minuten langer .

In de donuts verwerkte ik voor de eerste keer sojameel  , een meel dat na deze donuts vaker mijn voorkeur zal krijgen als het aankomt op baksels en cake

Het is een koolhydraatarm meel dat je gebak voorziet van een stevige textuur zonder dat het gaat uitdrogen , voor deze donuts waren ze dan ook ideaal , want donuts horen verre van droog te zijn .

Ook gebruikte ik voor deze donuts mijn zelfgemaakte appelboter , het is geen must om deze te gebruiken maar wel een garantie dat je donuts eens zo lekker van smaak zullen zijn .

Appelboter is een typisch herfstreceptje dat ik aan het begin van de herfst bereid en vervolgens combineer op brood , pannenkoeken , havermout en door het beslag van mijn gebak roer .

Zoals gezegd is het geen must en kan je er ook voor kiezen om gewone gekochte appelmoes te gebruiken , toch is het recept van deze appelboter zo eenvoudig en eens je dit gegeten hebt wil je echt niets anders meer .

- 2 kg appelen zo rijp mogelijk , ik laat de schil eraan voor de extra vezels .

- 300 ml water

- 1 el pumpkin spice of kaneel of appel kruiden of vanille (wat jou voorkeur krijgt)

- 2 el citroen

- 4 el sukrin

- snijd de appelen in grove stukken

- stoof de appelen in een pot , overgiet met 300 ml water en citroensap .

- zet het vuur lager en laat minstens 1 u op een zacht vuurtje pruttelen

- voeg de kruiden en sukrin toe en laat nog 30 minuten zachtjes doorkoken tot alle appels stuk gekookt zijn .

- Mix wat er nog te mixen is want veel blijft er niet over .

- Laat afkoelen en bewaar tot zeker 4 weken in de koelkast.

 

⋒  ⋒  ⋒

Voor 6 donuts:

Ingrediënten

- 100 gram speltmeel

- 60 gram sojameel

- 20 gram tapiocameel

- 1 kl soda

- 60 gram appelboter

- 120 gram vanille yoghurt alpro

- 2 koffielepels chocolade chips

- 80 gram sukrin gold

- topping :

- vegan chocolade , 20 gram vanille yoghurt alpro

Bereidingswijze 

1. Meng alle droge ingrediënten door elkaar in een kom .

2. Voeg er vervolgens appelboter en yoghurt aan toe en meng rustig tot een beslag .

3. Voeg de chocolade chips toe .

4 . Spray een donutblik in en verdeel hierin het beslag . Strijk mooi glad zodat de donuts even zijn wanneer je ze gebakken hebt .

5. Bak in de oven op 180 graden gedurende 10 tot 12 minuten .

6. Wanneer ze klaar zijn , haal ze onmiddellijk uit de vorm door ze om te draaien op een rooster of bakplaat .

7. Laat afkoelen .

8. Smelt 100 gram vegan chocolade naar keuze op een lage wattage in de microgolf (3 minuten op 160 watt)

9. Meng 20 gram sojayoghurt doorheen de gesmolten chocolade .

10. Bestrijk hiermee de bovenzijde van de donuts.  Beleg eventueel met nog enkele chocolade strooikoekjes , andere koekjes zoals oreo of hagelslag .

11. Zet in de koelkast tot de chocolade weer hard geworden is .

12. Geniet van je verantwoorde donut , zonder schuldgevoel. 

De donuts blijven tot wel 4 dagen houdbaar in de koelkast .