Bloemkool mac and cheese

Hier ben ik met een nieuwe portie mac x cheese .
Deze keer gemaakt met een sausje op basis van bloemkool en met slecht een kleine portie kaas .
Geen nieuwste foodtrend maar wel super gezond en zo dus kon hij op deze blogpagina zeker niet ontbreken .

Het spreekt voor zich dat een saus op basis van groenten veel gezonder is dan een saus dat vol zit met kaas , melk , boter en bloem . 

Opnieuw kies ik zoals in al mijn sauzen voor rijstmelk maar mocht je liever voor nog gezonder gaan dan kan je ook half water en half rijstmelk doen . 

Omdat andere er een hele bloemkool mee in de saus gaat zul je wellicht een portie over houden maar de saus past niet enkel in een mac en cheese . Gebruik hem in een gratin of andere aardappelschotel ter vervanging van kaassaus.  

Dit gerecht is niet volledig vegan want jammer genoeg heb ik tot op heden nog steeds geen lekkere vegan spekreepjes kunnen vinden . 

Ofja het huismerk alertheijn heeft ze wel maar ze vallen bij mij niet echt in de smaak.

Dus deed ik het met de vegetarische variant van de vegetarische slager want die zijn echt goed .

Maar mochten jullie een merk kennen dat vegan spekreepjes verkoopt dan hoor ik dat maar al te graag . 

Voor de niet vegan foodies? Ga voor kalkoenspek!

⋒ ⋒ ⋒

Ingrediënten 

- 1 bloemkool 

- 100 gram geraspte mozzarella kaas (Light of Vegan) 

Violife heeft goede mozzarella kaas . 

- 400 ml rijstmelk 

- peper , zout , nootmuskaat , alle kruiden die je lekker vind. 

- 150 gram doperwten 

- pakje vegetarische spekreepjes  

- 4 plakjes vegan / light mozzarella kaas 

- 200 gram volkoren penne 

- 5 eetlepels volkoren paneermeel

Werkwijze : 

1. Was en snijd de bloemkool . 

2. Vul een grote kookpot met de bloemkool en overgiet met de rijstmelk . 

3. Laat de bloemkool garen in de rijstmelk tot het uit elkaar valt.

4. Mix het mengsel met een handmixer of giet in de keukenrobot. 

5. Als je de keukenrobot gebruikt: Doe het mengsel weer in de kookpot . 

6. Kruid het mengsel met peper , zout en andere kruiden . 

7 . Voeg de geraspte mozzarella kaas toe . Als de saus nu nog dikker word , dan is ze klaar .

8. Kook de pasta . 

9. Bak de spekreepjes in de pan . 

10. Meng de spekreepjes samen met de doperwten onder de pasta , voeg de bloemkoolsaus toe , en meng nog een keer . 

11. Doe alles samen in een ovenschaal en beleg met de plakjes mozzarella kaas en het paneermeel . 

12. Bak gedurende 15 minuten in de oven op 180 graden Celsius.