Vegan stroopwafel kaastaart

Mijn passie voor het bakken van cheesecake begon op een zondag namiddag. Ik had het al wel eens eerder geproefd in een koffiezaakje maar voor die ene zondag middag had ik het nog nooit eerder zelf gemaakt.  

Op die bewuste zondag vond ik het recept van mijn welbekende stroopwafel kaastaart , het werd mijn jaarlijkse verjaardagstraktatie en ook op de kerstmarkt in ons woonzorgcentrum was hij in enkele uren helemaal uitverkocht . Iedereen die geproefd had , vroeg mij om het befaamde recept . 

Er zijn twee soorten om een  kaastaart te bereiden , bij de ene manier word hij koud bereid , opgeklopt met agar - agar of gelatine , een nachtje in de koelkast en klaar .

Maar mijn voorkeur (en zo was het ook met mijn bekende kaastaart) is diegene die je in de oven moet bakken om vervolgens te laten afkoelen . 

Eerst deel ik maar al te graag het (ongezond en vol met suiker) recept van mijn oorspronkelijke kaastaart.  

- 1 pak koffiekoekjes bv : pettit beurres
- 1 pak mini stroopwafels
- 250 gram ricotta
- 500 gram mascarpone
- 4 eieren
- 100 gram suiker
- 200 gram boter
- vanille extract
- 10 gram maïszetmeel

- verkruimel de koekjes of plet ze met een deegroller .
- smelt de boter tot het lopend is en meng onder de koekjes .
- bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier
- leg hierin het koekjes boter mengsel en duw aan
- mix de overige ingrediënten: mascarpone , ricotta , suiker, maiszetmeel en het vanille extract .
- giet op het koekjesmengsel
- zet in een voorverwarmde oven van 180 graden en bak gedurende 40 minuten .
- laat de taart afkoelen in de koelkast .voor minstens 4uur .
- werk af met de mini stroopwafeltjes

TIP : maak hem een dag van te voren dan is hij nog beter !

Nu ik de laatste tijd steeds meer de keuze maak om plantaardig te gaan eten ging ik op zoek naar hoe ik die stroopwafel kaastaart kon omtoveren in een plantaardig en suikervrij dessert .

In het eerste opzicht leek het mij best moeilijk zo zonder eieren .. Maar gelukkig vond ik de oplossing !

Wist je dat eieren perfect te vervangen zijn door tofu (zijden tofu) .

Er zijn zelfs recepten om ook zo een geklutst ei na te maken. Begrijpen jullie nu waarom ik zo weg ben van de plantaardige keuken ? 

Mijn eerste idee was om een witte chocolade pretzel kaastaart te maken maar aangezien ik geen vegan pretzels vond werd het dit taartje afgewerkt met vegan stroopwafel , vegan chocolade en zoete aardbeien. .  

⋒  ⋒  ⋒

Wat heb je nodig : 

Voor de bodem : 

  • 5 lepels boekweitbloem 
  • 5 grote vegan koeken 
  • 2 lepels agave siroop
  • 3 lepels plantaardige boter 

Voor de vulling : 

  • 800 gram zijden tofu 
  • 100 gram sukrin / erythritol 
  • vanille poeder 
  • vanille extract 
  • 5 tablespoons maïszetmeel of beter gezegd Maïzena + 5 tablespoons plantaardige melk 
  • Toppings
  • Vegan stroopwafel 
  • Vegan chocolade (100 gram )
  • 2 lepels sojaroom 

Hoe ga je te werk : 

  1. Blend de koeken samen met de bloem , boter en agave siroop in de keukenrobot. 
  2. Duw het koekmengsel een met bakpapier beklede springvorm . 
  3. Meng het maïszetmeel samen met de plantaardige melk 
  4. Maak de robot schoon om er vervolgens de zijden tofu samen met erythritol en vanille in te mixen . 
  5. Voeg het maïsmengsel toe aan het tofu mengsel en blend nog een keertje stevig door tot alles egaal is . 
  6. Giet het beslag op de koekjesbodem . 
  7. Bak op 180 graden gedurende 45 minuten.  
  8. Laat minimum 4uur opstijven in de koelkast.
  9. Smelt de vegan chocolade op een lage wattage in de microgolf en meng met de sojaroom.  
  10. Giet over de kaastaart en beleg met stroopwafels.  

Maak jouw eigen website met JouwWeb